ÇAĞLAR
ÇÖMLEKÇİLİK
İstanbul



HAKKIMIZDA


Çağlar Çömlekçilik, 2002 yılında kurulmuştur. Toprak saksı, çömlek küp ürünleri, güveç çeşitleri, dekoratif ürünler ve seramik saksıların yanında ahşap saksı ve ahşap dekor ürünlerin de satışını yapmaktayız.

Amacımız ürünlerimizin kalitesini en üst sınıra çıkartmak olup, hizmetimizi de en kaliteli şekilde sunabilmektir.

Hedefimiz İstanbul sınırları içinde satışını yaptığımız ürünlerimizi başta büyük iller olup tüm Türkiye'ye sunmaktır. Her geçen gün kalitemizi en yüksek seviyeye getirdiğimiz gibi çeşitliliğimizi de artırmaktayız. Toptan ve perakende satışlarımız devam etmektedir.




TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR


Tarihöncesi ÇAĞLAR’A ait olan, toprak ve ateşle başlayan yaşam öyküsünün bir parçası olmuşuz. Havanın suya, suyun toprağa, toprağın ateşle olan dansına şahitlik etmişiz. Öyle ki çanak ve çömlek, yaşamımızın bir parçası oluvermiş.

Günümüzde ise su testilerinin yerini almış olan sentetik ürünlerden su içer olduk. Plastik yemek kapları toprak tencerenin yerini aldı. Yoğurt kaplarının toprak oluşunu unuttuk. Bitkileri bile sentetik çanaklara ekiyoruz çünkü çabuk ölsünler diye. Doğada geri dönüşümü olmayan bu tarz ürünlerden sağlıksız bir biçimde üstelik bilinçsizce kullanır olduk. Oysa ki çanak ve çömlek doğanın bir parçası olduğu kadar insan sağlığı açısından bir risk oluşturmamaktadır. Ayrıca doğaya geri dönüşü de toprağın toprakla buluştuğu yerdir. Lütfen sağlığınız için testiden su için




GEÇMİŞTEN BUGÜNE ÇÖMLEK


Özlü çamurdan elle veya çömlekçi çarkından geçirilerek çeşitli ölçülerdeki kalıplara dökülerek biçimlendirilen ve fırında pişirilerek sırlanan veya sırlanmadan yapılan toprak çanak.

Çömlek, eski tekniğe göre çömlekçi çamurunun hazırlanışı ve şekil verilmesi, akarsu yataklarından veya kil toprağının üstündeki özlü çamur süzülerek, içindeki çakıl taş parçaları alındıktan sonra taşla veya tahta tokmakla dövülerek yapılırdı. Kil toprağına sadece biraz su katılır, süzülmüş balçıklı toprak kalıplara dökülerek sıkıştırılır veya ortası oyularak çeşitli biçimlere sokulur. Yeni usullere göre, kil bol su içinde ıslatılarak sıvılaştırılır, süzülür. Süzülen bu sulu çamur belirli bir kıvama gelinceye kadar kurutulduktan sonra elle işlenerek biçimlendirilir. Son zamanlarda ise balçık, kalıplara dökülerek kullanılmaktadır.


GELENEKSEL
EL SANATLARI

Geleneksel Türk El Sanatları Anadolu-nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla- kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.

Geleneksel Türk El Sanatlarını- halıcılık-kilimcilik cicim zili sumak kumaş dokumacılığı, yazmacılık çinicilik seramik çömlek yapımcılığı işlemecilik oya yapımcılığı deri işçiliği müzik Aletleri yapımcılığı, taş işçiliği bakırcılık sepetçilik semercilik maden işçiliği keçe yapımcılığı örmecilik ahşap ve Ağaç işçiliği, arabacılık vb. sıralanabilir

Anadolu topraklarında üretilen el sanatları için de bu durum geçerlidir. Anadolu insanı, yün, pamuk, tiftik, keten gibi hammaddelerden barınağını (çadırını), dolabını (çuvalını), yaygısını, bebeğini taşıyacağı malzemeyi (çarpana) dokumuştur ve dokuduğunu kesip dikerek giysisini yapmıştır. Ahşap, maden, cam, deri, toprak, kemik ve boynuz gibi maddeleri de beceriyle şekillendirip mutfak araçlarını, tarım ve hayvancılıkta kullanacağı aletleri, mobilyasını ve süslerini tasarlayıp üreterek ve ürettiğini kullanarak yaşamını sürdüre gelmiştir.